"Jag skulle gilla morgnar bättre om de började senare..."

som ni märker har bloggen dött litegrann till följd av mitt nya liv. lagar matlåda varje kväll, och laddar kaffekokaren och bryter knäckebrödet som jag ska ha i min yoghurt till frukosten dagen efter. äter frukost varje morgon, som man ska. förbereder den dagen innan, för att spara in någon minut på morgonen. packar allt jag ska ha med mig gör jag också. har ganska stressfria morgnar numera, tro det eller ej. har marginal till bussen och glömmer inga prylar på hallgolvet. jag har lärt mig. på måndagkvällar får jag spela fotboll, och på tisdag och på torsdag. och en gång på helgen. jag skulle kunna göra det jämt känns det som. spela kvadraten, svettas, göra mål med vänstern, vinna närkamper och sånt. mest hela tiden. vill leva drömmen.

att bli vuxen och sånt

När man var liten var de vuxna så långt bort. Som om de vore ett annat släkte, en annan sort av människa. Man lekte ibland att man var vuxen, kallade sig ett annat namn, tog på sig en hatt och köpte plastapelsiner för papperspengar. Så var man vuxen ett tag, på låtsas. Och skulle aldrig bli det på riktigt, kändes det som. Fast någon gång skulle man ju det ändå. Bli lång, ha ett jobb, dricka kaffe, köra bil, sitta kvar vid middagsbordet länge länge och bara prata prata, inte gå ifrån och leka. Det är sånt som vuxna gör. Och så vet de allt. Och kan allt.
Tänkte jag.

Jag är lång nu, åtminstone så lång som jag kan bli, har fått alla mina centimetrar. Jag har ett jobb. Och dricker kaffe, varje dag. Jag kör bil (fast.. inte bra & inte ofta & inte ensam. men ändå). Jag kan sitta vid ett middagsbord i flera långa timmar och bara prata, utan att få myror i benen eller längta efter att få säga tack för maten. Jag gör sånt där, som vuxna gör.

Visst har jag en bit kvar, ganska lång bit måhända. Ska flytta hemifrån, stå helt på egna ben och vara helt självständig. Då blir jag lite vuxnare. Men, jag tror aldrig att jag blir en av de där vuxna som fanns när jag var liten, som jag såg. Jag kallade dem vuxna, den där sorten av människa - som kan och vet allt. Men nu vet jag att de inte fanns då och inte finns nu. Vuxna finns, men de är inte vad jag en gång trodde. De är bara barn som blivit lite äldre.


Ibland måste man le..

..och köpa passionsfrukter, ungefär sju stycken. Så känns det lite bättre. De är mina nya favoriter, passionsfrukterna. Schysst namn. Och så är de jättefula utanpå och magiskt goda inuti.


to bad you can't read my mind. cause I kind of can't read it myself either.



you've got to stand up
and tell me what i'm doing wrong
i say you've got to stand up
and tell me what i'm doing wrong
so baby can you hear me
i can't reach your mind
i want you near me baby, all the time
it should be easy
well, it never is with you

maybe if you show me, teach me how it's done
i want to know you, feel you, be the one
it should be easy
well, it never is with you, baby

jag och mitt konstverk

Ibland behöver jag någon som kommer och kladdar på min teckning. Först tänker jag åh nej, nu blir det inte alls som jag hade tänkt. Och jag tänker sluta! Du förstör! Men som sagt, ibland behöver jag någon som målar med nya färger och former på min teckning. Någon som bryter mönstret. Med färger jag inte vågade använda, och former jag inte visste fanns. Och sen tänker jag oj, vad fint det blev. Annorlunda, men fint.


ibland behöver man skratta


Att lita på sig själv

Jag vill att den som tar hand om mig ska vara pålitlig. Att den som ansvarar för mig, för hur jag mår och vad jag gör, förstår storheten i det ansvaret. Och bär det, fullt ut. Jag är mitt eget ansvar nu. Jag litar på mig. Litar på att jag tar hand om mig. Litar på att jag ser till att jag har, och får det, bra. Och gör bra.

(att ha ansvaret för något, betyder inte att man måste göra precis allt själv. ibland är det väldigt oansvarsfullt att inte he om hjälp. glöm inte.)


En härlig känsla..

...är när man går och lägger sig och vill somna snabbt så att det blir imorgon snabbt. Att längta efter morgondagen. Så vill man ju känna varje gång man lägger huvudet på kudden, helst.

nu och sen (och sen aldrig igen)

En dag kommer jag tänka tillbaka på den här tiden i mitt liv. På nu. Och tänka, wow.. vad bra jag hade det! Det är jag helt övertygad om. Så, jag tänkte, att det vore klokt om jag börjar tänka mer på det redan nu. Det är så lätt att uppskatta saker i efterhand, och det är också bra. Att vara glad och tacksam över saker man fått och haft och upplevt. Men ännu bättre att uppskatta både när det händer, och sen. Att uppskatta nu.

Jag köpte en bok idag

Såhär såg den ut, boken.


Och såhär stog det skrivet i den. Bland annat.

"Det finns jättemånga fattiga i Sverige. De har inga kläder och ingen hemmanyckel"
- Olle 9 år

"Jag tror inte att det finns någon fattigdom i Sverige. Jag känner ingen. Zlatan är rik."
- Eric 6 år

Sverige är ganska stort. Det finns delar där ingen varit. Där kanske det bor fattiga barn.
- Tim 9 år

Man måste ha någonstans att sova så att man inte sover på gatan. Man behöver en dörr.
- Marcus 7 år

Man måste ju ha ett hus. Om man inte har skydd och det är vinter och snöar och regnar och åskar då ligger man kanske i en jättestor snöhög när man vaknar.
- Marcus 7 år

Om man inte pluggar får man inget riktigt jobb. Då blir man inte vd på Swedbank till exempel.
- Kalle 10 år

Jag kan bli vän med en fattig och vi kan göra något tillsammans. Jag kan betala för den. Och jag kan hjälpa och förklara.
- Jack 9 år

Om pengar inte fanns så skulle ingen vara fattig.
- Tim 9 år

Om alla skänker en tia så skulle det finnas massa pengar att ge bort till de som är fattiga. Då kanske det inte skulle finnas fattiga i Sverige.
- Adam 9 år

Sänk priserna väldigt , väldigt mycket. Så att en hamburgare kostar 5 kr, grönsaker 10 kr, fotbollsskor och kläder högst 20 kr hur snygga de än är. De allra snyggaste kläderna kanske kostar 15 kr.
- Tim 9 år

Om jag hade pengar skulle jag ge bort dem. Kanske inte alla. Om jag hade en hel hundralapp så skulle jag växla först så att det inte var jättemycket pengar som jag gav.
- Adam 9 år

"Jag har sett fattiga människor i Sverige. De har en hatt framför sig. Han såg lite ledsen ut. Han hade inga snygga byxor.
- Eric 6 år

Om vi alla var lite mer vänner så tror jag vi löser fattigdomen. Om vi alla skaffar varsin vän som är fattig så kan vi hjälpa varandra. Han kan bo hos oss eller så hjälper vi till med att han får ett eget hem. Då är man inte helt själv längre.
- Gustav 9 år


läs det här eller gå miste om nåt.

"Du har ett ansvar i livet: att älska dig själv så gott du kan. Det är ditt enda ansvar, ditt enda uppdrag och din enda möjlighet. Ingen annan än du själv är skyldig att göra dig lycklig. Det är svårt, för de som inte lyckats blir fulla av avund och gör allt för att du inte ska kunna älska dig själv. De ger till exempel ut tidningar med perfekta människor i, för att få dig att inse att du inte duger. De tar vara på ditt tvivel och använder det när de ska sälja bindor och rakhyvlar och deodorant. Men lika lite som du är skyldig dem lycka, är du skyldig till deras olycka.

Du har bara dig själv, och ditt enda uppdrag är att vara du. Om du inte lyckats förut kan detta vara en strålande bra årstid att börja på. Livet är en ensamgrej. Allting har ett slut: påsklovet har ett slut, sommaren, en bra film har ett slut, och när det är över är du ensam igen. Då och då är du ensam. Det enda du kan komma tillbaka till är ensamheten och du måste älska den. För om du gör det, kan allt annat få vara hur bräckligt som helst.

Framtiden kan vara ett orosmoln. Vi får höra så mycket olika saker om framtiden, vi vet ingenting och försöker måla upp scenarion och skräckexempel och troliga situationer. Där har vi nog mycket att lära av guldfisken. Den vet ingenting om framtiden, undrar inte, och oroar sig inte. En guldfisk älskar sig själv. En guldfisk lever i nuet. Den har, vad jag har hört, ett minne på fem sekunder ungefär. Det har ju inte människan, vi har ett fantastiskt minne. Men det kan tyckas ganska meningslöst om vi ältar det istället för att bara låta det vara.

Att älska sig själv är ingen satsa-på-dig-själv-grej, det är en du-duger-som-du-är-grej. Det får inte förväxlas med egoism eller djungelns lag. Alla jag träffar, allt jag ser, och allt jag hör är ju ingredienser i mitt liv. Det liv som jag är skyldig att älska och vårda. Jag är inte så bra på det, men jag jobbar på det.

Ingenting är egentligen särskilt högtidligt eller glamouröst. Det blir vad man gör det till och snart har jag använt varenda högtravande klyscha som finns att tillgå. Det är underligt hur vissa meningar blir klyschor bara för att de sagts många gånger. Hur ord blir innehållslösa, inte för att de har upplevts, utan för att de har slitits verbalt. Det är dags att uppleva klyschorna. För det är bättre med en fågel i handen än tio i skogen, det är det. Man måste stå på sig. Och nu i slutet av 90-talet när kvantitet går före kvalitet. De snabba klippens tid. Den hetsiga kroppsfixeringens tid. De tomma löftenas tid. Den innehållslösa humorns tid. Det är en tid som behöver så mycket ordspråk och klyschor över sig. Så mycket att vi snart kanske kan börja leva efter dem. Att vi snart kan börja älska oss själva. Det här är Lars Winnerbäck, för sista gången i Transit, i P3."

En krönika av Lars Winnerbäck, min bästa musikskatt.

talking to the moon

Månen är jättefull och skiner jättestarkt ikväll såg jag. Tänk att nåt som inte lyser kan lysa upp så mycket. Fascinerande. Jag tycker det mesta med himlen är häftigt (fast jag tycker inte att häftigt är ett så häftigt ord men jag använder det ändå). Månen, stjärnorna, solen, molnen, regnbågen. Jag tycker himlens alla färger är fantastiska, alla oändliga nyanser av blått, grått, rött, rosa, lila och gult. Och ibland nästan kolsvart. Godnatt och puss.




we dance to the beat

Hej, jag känner mig så dålig när ni tittar in här och jag inte ger er något. När ni kommer på besök och jag inte har nåt att bjuda på. Men, jag uppskattar det i alla fall. Och ni är alltid välkomna. Ni får äta rester så länge. Haha. Puss


kan själv (eller inte)

Jag älskar lagsport och körsång. Och jag önskar att alla fick veta hur fantastiskt det kan kännas att vara en spelare i ett lag eller en röst i en kör, att vara en av bitarna i pusslet. Jag älskar den känslan, att vara en del av något, en del av något fint. Älskar att göra något tillsammans. Älskar att känna att alla vill mot samma mål, drar åt samma håll. Älskar att ha människor som peppar och stöttar. Älskar att ha människor att dela känslor med. Framförallt glädje. "Delad glädje är dubbel glädje", så jävla sant. Älskar att ha människor runt omkring mig att förlita mig på. Som täcker upp för mig om jag skulle passa fel, eller glömma bort melodin.

Louise (då och nu)

Jag har hittat en kasse med massor utav skolarbeten som sparats sedan mellanstadiet. Mellanstadiet var min grej. Min storhetstid. Min era. Okej, nu kanske jag tog i lite, men det passade mig, mellanstadiet. Världen var lagom stor och jag visste min plats i den. Duktig i alla ämnen (till och med på MATTE! Hittade 2 matteprov och fick 26++/26 på ena och 18+++/18 på det andra, det ni! Haha), vän med alla i klassen, hade en hund, fick dansa många tryckare på födeslsedagsfesterna, skulle bli fobollsproffs, hade ett snyggt kryp in på lunarstorm, och vad mer som nu var viktigt på den tiden. Jag hade allt man behövde. Hittade ett papper där jag inledde såhär: "Jag trivs bra i den här klassen för att det är en bra sammanhållning och jag har jätte många jätte snälla kompisar. Jag trivs bra i den här skolan för att jag har bra lärare och schysta kompisar. Mina kompisar är jätte snälla och jag är såklart snäll tillbaka..." Ja, jag trivdes helt enkelt. Jätte bra, haha.

Hittade också en presentation av mig själv som jag fyllt i när jag började klass fyra. Såhär såg den ut:

Jag har ett fantastiskt namn, det är: Louise Lundgren
Idag känner jag mig: glad
Någonting särskilt med mig är: att jag gillar Ted Gärdestad
Min favoritplats att vara vid är: hos min bästis, fotbollsplanen och hemma!
När jag är ensam tycker jag om att: läsa, lyssna på musik och vila.
Jag önskar att jag kunde: trolla.
Jag är stolt när jag: får beröm.
Jag tycker om vänner som: går att lita på och går att skratta och ha kul med, som min bästis!!
Jag blir verkligen arg när: ?
Något som oroar mig är: att någon jag tycker om ska dö.
Nästa år hoppas jag: att det går bra för mitt fotbollslag.
Det bästa jag vet är: fotboll, min bästis, min familj, Ted Gärdestad och efterrätter.

Min musiklärare i 6:an skriver om mig "Glad och positiv. Vågar säga sin mening. Omtyckt."

Om någon orkat ta sig igenom allt detta svammel om mig och fortfarande läser så... tycker jag att det är lite häftigt att jag var jag redan när jag var nio och tolv år. Allt jag skrev om mig själv den där hösten i fyran, nio år gammal, kan jag i princip skriva under på fortfarande idag, förutom att jag värdesätter alla mina fantastiska nära vänner och inte bara min "bästis!!". Teddan är kanske inte det absolut bästa jag vet men jag gillar honom fortfarande, efterrätter lika så. Glad och positiv, kanske inte alltid men jag vill, och försöker. Jag säger ofta och gärna vad jag tycker, och jag är fortfarande omtyckt. Fint. Jag är jag. Har alltid varit, kommer alltid att vara.
/Louise Lundgren

Ps. Okej, kanske är lite argare nu. Skulle definitivt inte skriva "?" på frågan vad som verkligen gör mig arg. Det finns mycket som gör mig verkligt arg. Men det kan jag trötta ut mer med i ett annat inlägg. En annan dag. Ds.

nattdjur

Hejjj. Det är mörkt nu. Så jag ska vara tyst. Höll nästan på att berätta massa hemlisar. För alla er, vilka ni än är. Ojoj. Men lyckades behärska mig. Gillar när det är mörkt i alla fall. Man syns lite sämre men hörs och känns nästan bättre. Visst? Puss & godnatt.


tänkte ut en dialog mellan oss och allt



gillar det här.
rösten
melodin
texten
!!!

en ung kille och jag

Jag såg en ung kille på tv, han satt i rullstol. Och han sa "det skulle vara så mycket enklare om man kunde ta ett steg eller två".


Jag kan ju det. Ta ett steg, eller två. Ett till, ett till. Jag kan ju ta hur många steg jag vill. Det är redan "så mycket enklare" för mig.


försiktigt

lovar hellre för lite än för mycket
föredrar en glad överraskning
ett extra plus
en bonus
hellre det
än
en besvikelse

försiktigt, för jag vill inte göra dig besviken.
det är så tråkigt att bli det.
jag vet.


RSS 2.0